Търсене в този блог

четвъртък, 3 юни 2010 г.

„Сребърен куршум” за вредните бактерии в организма

Среброто е бяло на цвят и има красив метален блясък. Спада към групата на благородните метали. Лесно се обработва и има най-високата електропроводимост сред металите. Използва се в бижутерията и електронните елементи.

Главната употреба на среброто е като скъпоценен метал. В чисто състояние среброто е 92,5%, примесено обикновено с мед. Бижутата и сребърните изделия обикновено се правят от тази смес. От среброто и сплавите му се правят още сервизи, полилеи, монети и медали, акумулатори, огледала, свещници, чаши и др. Посребряват се медни, месингови и други предмети.

Сребърните йони унищожават болестотворните бактерии, които се съдържат във водата. Също така и през 1900 г. хората са слагали сребърни монети в бутилки с мляко, за да удължат срока на годност на продукта. Съществуват и легенди за върколаци, за които се смята, че могат да бъдат убити единствено от оръжия или куршуми направени от сребро. От това поверие произлиза и термина „Сребърен куршум”.

Наскоро интересът към среброто се подновява. Samsung представи нови перални машини, чието финално изплакване е с вода, с разтворени сребърни йони, които ни осигуряват няколко дни антибактериална защита на дрехите. Компанията Kohler пусна линия тоaлетни седалки със сребърни йони, които да убиват бактериите.

Среброто се използва още и в козметиката – за избелване на зъбите и за проблемна кожа на лицето и тялото.

Прочетете още ТУК .

Няма коментари:

Публикуване на коментар